Taki tytuł ma innowacja pedagogiczna, którą realizujemy w naszej szkole. Wychodząc naprzeciw potrzebom młodzieży postanowiliśmy wprowadzić innowację poszerzającą treści podstawy programowej z biologii i chemii dotyczące zdrowego żywienia. Zastosowane metody pracy, w szczególności metody aktywizujące, pozwolą na dużą swobodę działania uczniów, wzrost kreatywności i zdolności twórczego myślenia. Na lekcjach biologii w klasach siódmych omawialiśmy zasady zdrowej, zbilansowanej diety. Następnie uczniowie przygotowywali swój zdrowy jadłospis i odbył się szkolny konkurs na najlepszy jadłospis siódmoklasisty. Powstało wiele ciekawych, zdrowych i pięknie wykonanych jadłospisów.
Wprowadzenie innowacji i konkurs wpisują się również w nasze działania w ramach programu Erasmus+.
Zwycięzcom gratulujemy.
Praca Doroty, która zajęła I miejsce zasługuje na szczególne uznanie, bo uczennica napisała jadłospis wierszem, tak przedstawia obiad: